Pyrolyseovnen – menneskets næstbedste ven!

Du kender det sikkert. Julemaden er for længst indtaget, og tilbage står du med en ovn, hvor anden og flæskestegen har sat sine tydelige spor. Mad og fedtrester har sat sig på ovnens sider, med triste og kedelige flader til følge. Øv altså!

Selvom problemet her nemt kunne have været løst med en stegepose eller to, er det bare ikke altid at det lige er så praktisk med stegeposer. Personligt er jeg eksempelvis blevet glad for, at stege både flæsk og bacon i ovnen, ved at fordele kødet ud mellem to stykker bagepapir. Selvom at papiret her tager de værste fedtsprøjt, går det ikke i længden – fra tid til anden skal ovnen have en overhaling.

Og når det kommer hertil, er jeg en smule privilegeret. Hjemme hos mig, er vi nemlig de lykkelige ejere af en ovn med pyrolyse. Konceptet her er at ovnen er selvrensende, da fedt og madrester brændes af ved 500 grader. Men virker den slags overhovedet?

Sådan fungerer det

På min ovn, har jeg to programmer: det almindelige pyrolyse program, og så det økonomiske pyrolyseprogram, som ikke er helt så voldsomt. Vi gør kun brug af det sidstnævnte, da det mere end virker efter hensigten. Alt hvad vi skal gøre, er at tømme ovnen for riste og bageplader, og så ellers tænde pyrolyseprogrammet. Ovnen går herefter i gang med at varme op, indtil at ovnen når en temperatur, hvor det ikke er forsvarligt at åbne lågen. Herefter låser ovnen, hvorefter lågen først kan åbnes når ovnen har nået en forsvarlig temperatur.

Når programmet er færdigt, er alt hvad der er tilbage i ovnen, noget fint støv (eller aske om man vil), som sidder på ovnens flader. Asken fjernes let med en klud eller en svamp, som er let opvredet i lidt vand – eventuelt tilsat en dråbe opvaskemiddel (her i huset gør vi brug af svanemærket opvaskemiddel uden parfume).

Og bom! Nu har du en tæt på ny ovn.

Billeder siger i denne forbindelse mere end 1000 ord. Se blot hvordan det så ud sidste gang, hvor jeg kørte med ovnens selvrensprogram. Det skal lige siges at ovnen er tæt på 10 år gammel, og at billedet selvfølgelig ikke er manipuleret. Resultatet er VIRKELIGT så flot som det ses på billederne.

Pyrolyseovn med aske
Sådan ser det ud når pyrolyseovnen har været i gang

 

Ovnmølle efter pyrolyseprogram i ovn
Selv ovnens mølle har fået sig en ordentlig omgang 🙂
Svamp i ovn
Opvaskemiddel, vand og en svamp er alt der skal til

 

Pyrolyseovn
Det endelige resultat. Det er vist ik så ringe endda 🙂

Mit råd til dig: Vælg altid en ovn med pyrolyse

Er din gamle ovn stået af, eller er du på udkig efter nyt køkken, kan jeg derfor kun anbefale dig at købe en ovn med pyrolyse. Det vil med nemlig garanti spare dig for en masse rengøring i køkkenet! Mens pyrolyseovne næsten ikke var til at betale for 10 år siden, er de i dag kommet noget ned i pris. Da jeg foretog en hurtig Google søgning, kunne jeg eksempelvis finde en pyrolyseovn til blot 4.000 kroner – og til den pris, er der næsten ikke nogle gode undskyldninger for ikke at vælge en pyrolyseovn.

At køre selvrenseprogrammet koster selvfølgelig en smule i strøm. Men set i forhold til din tidsbesparelse, mindre vandforbrug samt at du helt undgår kemikalier, er det rigtig godt givet ud.

HUSK at langt de fleste ovne med selvrens-funktion, IKKE tåler kemikalier såsom ovnrens og grillrens. Dette vil næsten altid fremgå at producentens brugsanvisning, hvorved at jeg fraråder at du giver dig i kast med disse to rensemidler – i værste fald kan de nemlig ødelægge overfladen på din ovn, således at selvrens-funktionen forsvinder.

God fornøjelse med ovnkøb og selvrens når du når dertil ?

Ps: Jeg arbejder lidt på at klippe en kort video, omkring hvordan pyrolyseprogrammet fungerer. Går alt vel, er videoen klar inden længe.