Håndopvaskemiddel – hvad skal du vælge, og kan det bruges til andet end håndopvask?

Der findes næppe et almindeligt hjem i Danmark, som ikke har en flaske med opvaskemiddel stående i køkkenet – også selvom at langt de fleste danskere har en opvaskemaskine i hjemmet. Men hvad kan du bruge håndopvaskemiddel til, udover til at skylle af og vaske op?

Opvaskemiddel er fantastisk til lettere rengøring

Mange danskere har desværre fået til vane, at købe et hav af forskellige rengøringsmidler, som de aldrig eller kun sjældent gør brug af. Hvad folk ikke ved, er nemlig at de ofte kan klare sig fint med blot en håndfuld rengøringsmidler – og helt almindeligt opvaskemiddel er ét af dem. Opvaskemiddel er tilmed et billigt rengøringsmiddel, da det er meget drøjt i brug. På almindeligt dansk betyder dette, at opvaskemiddel er meget koncentreret, hvilket betyder at det rækker langt. Literprisen på en sæbeblanding med opvaskemiddel er derfor meget lav, såfremt at du ikke vælger at bruge overdrevene mængder af rengøringsmiddel (og da resultatet bliver ikke bedre af den grund, er der ikke grund til at gøre det). En anden fordel ved at gøre brug af opvaskemiddel til rengøring, er at pH værdien er lavere end eksempelvis universalrengøringsmiddel. Det opvaskemiddel som jeg bruger til dagligt, har således en pH-værdi på 7 (neutral) mens mit universalrengøringsmiddel har en pH-værdi på 10 i koncentreret form, og 7,6 i en 2 % brugsopløsning.

Kan man bruge opvaskemiddel i opvaskemaskine?

Læg mærke til etikettens advarsel "Kun til håndopvask, produktet er ikke egnet til maskinopvask på grund af risiko for overskumning i maskinen"
Læg mærke til etikettens advarsel Kun til håndopvask, produktet er ikke egnet til maskinopvask på grund af risiko for overskumning i maskinen

Du kender det måske fra arbejdet. En eller anden har taget den sidste opvasketabs, og ingen har købt nye opvasketabs hjem. Opvaskemaskinen er fyldt til bristepunktet, og tallerkner og kaffekopper er så småt ved at få overtaget køkkenbordet og vasken. Her spørger mange sig selv: Kan man bruge opvaskemiddel i opvaskemaskinen?

Svaret hertil at både ja og nej. Du kan godt bruge opvaskemiddel i din opvaskermaskine, og dine tallerkner bliver med meget stor sandsynlighed også rene. Producenterne af opvaskemidler fraråder dog at du gør det, da maskinen ofte vil blive delvist fyldt med skum. Du kan derfor risikere, at skulle tørre dine ting nederst i opvaskeren hurtigt af med et viskestykke, samt evt. køre et hurtigt skylleprogram efterfølgende for at få renset ud i opvaskeren. Står det helt slemt til i forhold til skum, kan det blive nødvendigt at fjerne skummet med hænderne.

Så ja, det kan godt lade sig gøre i nødstilfælde, men undgå at gøre det til en vane.

Vælg svanemærket opvaskemiddel for miljøets skyld

Rengøringsmidler er ikke ligefrem gavnlige for vandmiljøet, hvorfor det er klogt at vælge rengøringsmidler, som påvirker miljøet mindst muligt. Herfra skal der derfor lyde en særlig opfordring, til at købe svanemærket opvaskemiddel, når du alligevel står over for valget. Og nej, det er ikke dyrt at træffe det miljøvenlige valg. Langt de fleste supermarkeder har flere forskellige svanemærkede brands, som har håndopvaskemiddel i deres sortiment – dette gælder ofte også supermarkedernes lavsprislinjer. Uanset om du køber dit opvaskemiddel i et supermarked, eller hos en professionel rengøringsgrossist, kan du derfor ofte slippe, med at betale et par kroner mere for det svanemærkede alternativ. Og set i forhold til hvor lang tid en dunk opvaskemiddel holder, må det siges at være en billig måde at bidrage til vores allesammen vandmiljø.