Engangshandsker velegnet til rengøring

Engangshandsker til rengøring

Rengøring medfører at dine hænder bliver våde, udsat for kemikalier i større eller mindre grad, foruden at hænderne slides. Dette medfører behov for handsker. Men hvilke engangshandsker skal du bruge hvornår? Er flergangshandsker bedre, og hvad er forskellen på latex, vinyl og nitrilhandsker?

Køb engangshandsker her:

Nitrilhandsker
Køb engangshandsker til rengøring fra 34,- DKK + moms hos HUMA.dk

Hvorfor er handsker overhovedet nødvendige?

Noget så simpelt som helt almindeligt vand, er ikke godt for dine hænder. Sagen er nemlig den, at vand har en affedtende effekt på hud, hvilket gør at du er i risikogruppen for at få vandeksem, hvis du arbejder mange timer dagligt med hænderne i vand. Vandeksem resulterer ofte i væskende sår, og smertefulde hudsprækker, som i værste fald kan gøre det umuligt at bestride et helt almindeligt arbejde – eller blot at få en almindelig dagligdag til at glide.

Vand er dog ”det rene vand” ment i overført betydning, set i forhold til påvirkning fra rengøringskemikalier. Her vil du på meget kort tid kunne udrette skade på dine hænder, såfremt at du ikke beskytter dem ordentligt. Det er derfor vigtigt at du benytter handsker i forbindelse med rengøring, og at det er de rette handsker du benytter til de rette opgaver.

Engangshandsker eller flergangshandsker?

Engangshandsker er meget populære i rengøringsbranchen. Man slipper nemlig for at alle medarbejdere skal have et sæt personlige handsker, som de skal vaske, tørre, og løbende vurdere i forhold til hvornår de skal udskiftes. Engangshandsker er således en fleksibel og hygiejnisk løsning, som foretrækkes af mange. Desværre er det dog ikke altid at engangshandskerne benyttes korrekt.

Sagen er nemlig den, at de forskellige handskematerialer har hver deres styrker og svagheder. Tager man ikke hensyn til dette, risikerer man at handskerne således ikke beskytter hænderne efter hensigten.

I langt de fleste tilfælde, vil nitrilhandsker uden pudder være den foretrukne type af engangshandsker, når det kommer til lette rengøringsopgaver såsom rengøring med fortyndet rengøringsopløsning. Rengøring med stærke kemikalier, samt opgaver hvor handskerne vil få stænk af stærke kemikalier, er dog ikke at anbefale med engangshandsker. Rengøringsgrossisten HUMA.dk anbefaler, at engangshandsker skiftes efter max. 30 minutters brug.

Engangshandsker kaldes også undersøgelseshandsker, da de ikke er sterile. Handskerne fås typisk i en medicinsk udgave tiltænkt hospitalsbrug, samt en almindelig udgave til anden brug. Da handskerne tiltænkt brug i sundheds- og plejesektoren har højere krav til brudstyrke og fejlprocent, er disse typisk også væsentligt dyrere, hvorved at det er mere end nok, at vælge almindelige engangshandsker til lettere rengøringsformål.

Nitril, latex eller vinylhandsker?

Engangshandsker fås i et hav af forskellige materialer, hvoraf latex, nitril og vinyl er blandt de mest populære. Det er dog ikke ligegyldigt hvilke engangshandsker som du anvender til hvad, da handskernes egenskaber er meget forskellige. Vælger du derfor den forkerte handske, kan du risikere, at have en falsk tryghed, når du arbejder med kemikalier – simpelthen fordi den enkelte engangshandske ikke beskytter godt nok. Lad os derfor se nærmere på de enkelte handsketyper.

Latex: Tidligere den suverænt mest populære handske. Typisk hvid, men fås også i en mere gullig udgave, ligesom at enkelte producenter sælger blå latexhandsker. Lavet af naturgummi, hvilket gør handsken meget smidig, således at handsken tilpasser sig hånden i udpræget grad. Naturgummien kan dog medføre allergiske reaktioner hos brugeren – primært som type I reaktion, som kan resultere i udslæt som minder om kontakteksem. Dette ses hos under 1 % af befolkningen, samt hyppigere hos rengørings- og sundhedspersonale. Handsken har dog en god beskyttelse mod mikroorganismer, og en udmærket beskyttelse mod kemikalier.

Nitril: Syntetisk materiale, som med tiden er kommet meget ned i pris, således at det den dag i dag, er næsten lige så billigt som latex. Ikke helt så smidig som latex, der dog alligevel giver en udmærket pasform. Engangshandskerne er typisk lyseblå, sekundært hvide, grønne eller lilla. Har en udmærket beskyttelse mod mikroorganismer, samt en bedre kemikaliebeskyttelse end latexhandsken. Langt mere allergivenlig end latex, da den ikke indeholder gummiprotein, hvorved at der kun er mulighed for type IV allergi (allergi over for reststoffer for handskeproduktionen – ses også ved fremstilling af latexhandsker)

Vinyl: Meget lidt smidige handsker, som let risikerer at flække. Typisk den billigste handske at disse tre materialer, om end den næsten kun beskytter mod vand og sæbe. Dårlig kemikaliebeskyttelse, ringe beskyttelse mod mikroorganismer, og ikke egnet til kontakt med / håndtering af fedtede fødevarer. Typisk gennemsigtige, eventuelt med let blå farve. Indeholder ikke latexprotein, hvorved at handsken er at se som allergivenlig.

Ud fra ovenstående, må nitrilhandsken ses som den foretrukne handske til rengøringsopgaver af den lette slags – eksempelvis rengøring med ”rengøringsvand”, bestående af fortyndet brugsopløsning af eksempelvis universalrengøringsmiddel. Undgå at anvende engangshandskerne til stærke kemikalier, og skift altid handskerne og foretag håndvask, hvis du konstaterer stænk eller spild af koncentrerede rengøringsmidler på handsken. Genbrug aldrig engangshandsker, heller ikke selvom at handskerne vaskes eller desinficeres.

Handskeallergi

Vi anbefaler at du altid anvender handsker uden puder, og så vidt muligt anvender nitrilhandsker frem for latexhandsker. Pudderet, eller talkummet på handskerne om man vil, påføres under produktionen, for at handskerne tørrer hurtigere – derved kan der produceres flere engangshandsker på samme tid, hvorved produktionsprisen sænkes. Talkummet har dog den uheldige effekt, at latexproteinet binder sig til pudderet, hvorved at latexproteinet bliver luftbåret, og dermed muligt for dig at indånde. Dette kan medføre astma.

Heldigvis er nitrilhandsker i dag i et prisleje, som er nærmest identisk med latexhandsken. Dette skyldes en kombination af, at nitrilhandskerne har vundet mere indpas, og at naturgummi i samme periode er steget i pris.

Generelt er det en god tommelfingerregel, at benytte handsker så lang tid som nødvendigt, men i så kort tid så muligt. Benyt gerne en tynd bomuldshandske under engangsganghandsken, for at opsuge eventuelt fugt fra dine hænder. Husk dog at handskestørrelsen skal give plads til underhandsken, ligesom at handsken skal være lang nok til at bomuldshandsken ikke ”stikker ud” og bliver våd.

Køb nitrilhandsker her:

Nitrilhandsker
Køb nitrilhandsker fra 34,- DKK + moms hos HUMA.dk