Elektronisk papirdispenser eller gammeldags papirdispenser?

Du kender dem sikkert; de blå elektroniske papirdispensere fra Lotus Enmotion (nu Tork), som er ophængt rundt omkring på toiletter over hele landet. Systemet er simpelt. Riv et håndklædeark ud af maskinen, hvorefter nyt papir enten automatisk ”spyttes ud”, eller alternativt rulles ud efter at maskinens bevægelsesføler registrerer bevægelse under dispenseren. Torks store konkurrent, Katrin, har en lignende løsning ved navn Katrin Ease. Men er der overhovedet nogen fordel ved at benytte en elektronisk papirdispenser, set i forhold til en manuel løsning?

Hvad er sammenligningsgrundlaget? Og hvad vil du opnå?

Inden at vi kan se på, om elektroniske papirdispensere er bedre end manuelle, er det vigtigt at se på sammenligningsgrundlaget, samt hvilke hvad man egentlig ønsker at opnå. Når alt kommer til alt, findes der jo et hav af forskellige aftørringsløsninger, med alt fra håndklædeark, til centerfeedruller og andre former for systemløsninger. Elektroniske papirdispensere vil i den forbindelse være bedre end enkelte manuelle dispensertyper på nogle punkter, og dårligere på andre.

Lavere papirforbrug

Starter vi med at kigge på forbruget, kan der være en klar fordel, ved at brugeren kun kan trække ét stykke papir af gangen. Har du eksempelvis en løsning baseret på gammeldags c-fold håndklædeark, vil du sikkert se, at folk tager et helt bundt papirhåndklæder af gangen. Du skal dog være opmærksom på, at de elektroniske dispensere, ikke er den eneste vej til at minimere dit papirforbrug. Både Tork og Katrin producerer nemlig systemløsninger, med håndklæderuller til manuel betjening. Konceptet er her, at man blot tager fat i et stykke papir, hvorefter man trækker det til sig. Dispenseren har indbygget en skæringsmekanisme, således at der kun kommer ét stykke papir ud. Systemerne er lavet således, at der altid vil hænge ét stykke papir fremme. Systemerne er derfor mindst lige så intuitive som de elektriske dispensere, men billigere i anskaffelse, foruden at der ikke er elektronik som kan gå i stykker, og batterier som løbende skal skiftes. Ergo kan du til fulde opnå den samme papirmæssige besparelse med en manuel løsning, som det er tilfældet med en automatisk løsning.

Når vi snakker minimering af papirforbrug, er det også værd at nævne hele spørgsmålet om papirkvalitet og uorginalt/kopipapir (ikke at forveksle med printerpapir) :). Sagen er nemlig den, at nyfiberpapir suger meget bedre end papir udelukkende baseret på genbrugsfibre. Under produktionen af genbrugspapir, tilsættes nemlig ikke uvæsentlige dele lim, for at holde det hele sammen. Som bekendt har lim ikke den store sugeevne i tør tilstand, hvilket betyder at der er mindre fibre til at suge vandet fra hænderne. Det kan derfor ofte betale sig økonomisk, at benytte enten blandingspapir eller papir baseret på nye fibre, da man så skal benytte mindre papir, for at tørre sine hænder. Her er det værd at nævne, at blandt andet kopirullerne som passer til eksempelvis Tork Wave / Lotus Enmotion, sjældent er af nyfiber, hvorved der skal mere papir til at suge.

Bedre hygiejne

At bruge en papirbaseret aftørringsløsning, er mange gange mere hygiejnisk, end at holde sig til gammeldags bomuldshåndklæder, eller alternativt benytte en varmeblæser. Sagen er nemlig den, at ikke alle bakterier forsvinder ved håndvask. Når du aftørrer dine hænder med gammeldags bomuldshåndklæder eller et papirhåndklæde, vil du derfor være med til mekanisk at fjerne flere bakterier fra dine hænder.

Benytter du bomuldshåndklæder, består det helt store problem i, at håndklædet genbruges. Derved vil der blot komme flere og flere bakterier, i takt med at der er flere som benytter håndklædet. Læg hertil, at bakterier har det med at formere sig i fugtige omgivelser. Med mindre at bomuldshåndklæderne skiftes hyppigt, kan der derfor nå at samle sig rigtig mange bakterier her – ikke alle er nemlig lige grundige når det kommer til håndvask, men de fleste vil som regel gerne have rene hænder. Alternativet med en varmeblæser er ikke bedre. Her fjerner du nemlig ikke bakterierne mekanisk, hvorved at de blot formerer sig, når du ligefrem vælger at varme dem op under en blæser.

Ønsker du god hygiejne, er der derfor to ting som du skal have fokus på: at vælge en papirløsning, samt at din papirløsning betjenes uden berøring af selve dispenseren. Disse to kriterier lever de elektriske dispensere op til – men det er de langt fra de eneste dispensere som gør. At vælge elektriske dispensere alene ud fra dette, giver derfor ingen mening.

Konklusion: Manuelle papirdispensere kan være lige så gode som elektroniske

Har du tygget dig igennem artiklen ovenfor, vil du vide, at elektroniske papirdispensere sådan set er fine nok – vælger du de rigtige manuelle dispensere, kan du dog til fulde opnå det samme. Brugs og anvendelsesmæssigt er der derfor nødvendigvis ikke nogen forskel, hvorfor den elektroniske dispenser nok mest er at opfatte som en smart og trendy toiletgadget. Overvej derfor nøje, om de ekstra omkostninger til en dyrere dispenser, løbende batteriforbrug, og sikkert også ekstra udskiftning er pengene værd.

Ønsker du et alternativ til de elektroniske dispensere, anbefaler vi at du tager et kig på:

Manuel Tork Dispenser
Tork Wave Dispenser til H14
Manuel Katrin Dispenser
Katrin Single System Towel

 

 

 

 

 

 

 

 

Køb papirdispensere på http://huma.dk