Fliser af natursten på badeværelse

Afkalkning af natursten: Sådan gør du

Rigtig mange steder i Danmark, er der desværre hårdt vand. Dette gør at både din elkedel, din vaskemaskine samt dit badeværelse, med tiden bliver kalket til.

På badeværelset opstår kalk, når vandet ligger på fliserne og fordamper med tiden. Her vil de “rene” vandmolekyler fordampe, mens kalken i vandet vil blive tilbage.

I tillæg hertil, vil sæberesterne heller ikke fordampe. Og desværre har kalk ofte en tendens til at binde sig til sæbe, hvorved at der dannes såkaldt kalksæbe. Dette gør kalken mere genstridig, og gør endvidere, at ny kalk har et godt underlag at sætte sig fast på. I sidste ende vil det blot betyde, at der opbygges mere og mere kalk på dine overflader.

Derfor kan det altid betale sig at forebygge, ved at skrabe og tørre fliserne af efter at du har været i bad.

Vi ved dog udemærket, at rigtig mange danskere ikke får gjort dette i en travl hverdag. I artiklen her, vil vi derfor se på mulighederne for at fjerne kalk som allerede har opbygget sig på natursten.

Indholdsfortegnelse:

Pas på at du ikke ødelægger dine natursten med kalkfjerner!

Natursten indeholder ofte kalk fra naturens side.

Vælger du derfor at anvende kalkfjerner på en natursten med højt kalkindhold, risikerer du at syren fra kalkfjerneren ikke blot fjerner kalk fra stenen eller flisens overflade, men også fra selve stenen/flisen.

Dette kan vise sig som brune eller hvide udtræk i stenen. Sker denne skade, kan den meget vel være uoprettelig. Det er derfor utrolig vigtigt ikke at anvende forkert kemi, når du vil afkalke natursten   uanset om der er tale om en bordplade af granit som du skal fjerne kalk fra, eller om du skal afkalke dit terrazzogulv på badeværelset.

I artiklen her, ser vi på hvilke produkter som er anbefalelsesværdige til at fjerne kalk på natursten.

Anbefalet udstyr til natursten og andre ikke-syrebestandige fliser:

Kalkfjernerpakke 2 fra HUMA.dk

Kalkfjerning på natursten
Kalkfjernerpakke 2 fra HUMA.dk
 • Rengøringspakke særligt designet til kalkfjerning på fliser og klinker af natursten – fx. granit, basalt, terrazzo, skiffer, travertin
 • Indeholder det kemiprodukt som vi anbefaler som alternativ til en syrebaseret kalkfjerner: HUMA Alkalisk “Afkalker”
 • Alle relevante rekvisitter til rengøringen medfølger: engangshandsker, brusehoved, specielsvamp der ikke ridser og en speciel fugebørste

Klik her for at gå til produktet

Er du i tvivl om dine fliser er syrefølsomme?

Blå keramiske fliser
Eksempel på glaserede fliser som godt kan tåle syrebaserede kalkfjernere

Skal man opløse kalk fra fliser og klinker, er der ingen tvivl om at syreholdige rengøringsmidler er langt det mest effektive. Men hvad nytter det, hvis kemien samtidig skader selve overfladen? Ikke meget vel!

Inden at du går i krig med syrebaseret kalkfjerner, er du derfor nødsaget til at vide, om din overflade er syrebestandig eller ej.

Syrebestandige overflader (overflader som godt kan tåle syreholdige rengøringsmidler), er fx. glasflader, langt de fleste typer metal som anvendes i badmiljøer, porcelænsfliser og langt hovedparten af keramiske fliser og klinker.

Syrefølsomme overflader, er derimod mange typer af natursten som fx. terrazzo, marmor, granit, skiffer, basalt, kalksten og travertin.

Sidstnævnte gruppe af overflader, kan der dog godt være undtagelser til. Er gulvene overfladebehandlet med helt specielle produkter, kan du godt være heldig at overfladerne kan tåle syre. I så fald vil du godt kunne bruge syrebaserede rengøringsmidler.

Er du helt rundforvirret, findes der dog en måde at teste på, om overfladen tåler syre. Metoden er at foretage en frimærkeprøve, og vi vil beskrive den nærmere i afsnittet herunder.

Test om overfladen tåler syre (frimærkeprøve)

Når du anvender ny kemi på sarte overflader, anbefaler vi altid at du foretager en såkaldt frimærkeprøve.

Konceptet med en frimærkeprøve, er at teste et lille ikke-synligt område, før at du går i gang med den helt store rengøring.

Mens man normalt anvender en brugsopløsning ved eksempelvis kalkfjerning, skal du anvende koncentreret kemi, når du laver en frimærkeprøve.

Sådan foretager du en frimærkeprøve:

 1. Find et lille ikke-synlig område
 2. Dryp et par dråber stærk syre på området (fx. kalkfjerner eller Minuskalk)
 3. Hvis flisen begynder at bruse eller skifte farve, er det tegn på at den ikke tåler syre. Skyld da overfladen med rent vand
 4. Er flisen upåvirket efter 10 minutter, kan du trygt bruge syrebaserede produkter på flisen
 5. Har flisen ændret farve eller lignende, tåler overfladen ikke syre. Anvend produktet HUMA Alkalisk “Afkalker” som erstatning

 

Kalkfjerning på granit, skiffer og basalt

Mørke naturfliser på badeværelseFliser og overflader af granit, skiffer og basalt er moderne som aldrig før.

Udover at klinker og fliser af disse materialer er kønne at se på, er de dog også en del mere sarte, end fx. glaserede fliser. Disse materialer tåler nemlig som udgangspunkt ikke syrebaserede kalkfjernere, som man ellers ville bruge til afkalkning.

Læg dertil, at de ofte mørke nuancer på sten og fliser af disse materialer er i mørke farver, hvorved at kalken ofte er meget fremtrædende rent visuelt.

Vi anbefaler følgende fremgangsmåde til kalkfjerning på granit, skiffer og basalt:

 1. Skyld grundigt alle fliser og mørtelfuger. Fugerne skal være mættede af vand
 2. Lav en opblanding med “HUMA Alkalisk Afkalker” i blandingsforholdet 1:20 (ved særligt hårde belægninger kan blandingsforholdet øges)
 3. Skrub de store overflader med en ridsefri rengøringssvamp (fx. Vileda Pur Active)
 4. Skub mørtelfugerne med hård og smal børste (fx. Blå detaljebørste fra Vikan)
 5. Skyld overfladerne grundigt med rent vand, og skrab/tør overskydende vand væk for at forhindre ny kalkdannelse

 

Kalkfjerning på marmor, travertin, sandsten mv.

MarmorgulvMarmor og travertin er eksklusive materialer som vinder mere og mere frem. Desværre er det også materialer, som er ekstraordinært sarte for syrebaserede produkter.

Du må derfor aldrig anvende stærk syreholdig kemi, som traditionelle kalkfjernere, på marmor og travertin (med mindre at der er udført overfladebehandling, hvor leverandøren specifikt nævner at syrebaserede produkter kan anvendes).

Kommer du ved en fejl til at anvende syreholdige kalkfjernere (som fx. Minuskalk, Borup Kalkfjerner, Rust- og Kalkfjerner, Cillit Bang Power Cleaner) er der en meget stor sandsynlighed for, at du laver permanente skader på dine overflader!

I stedet anbefaler vi at du anvender et professionelt specielrengøringsmiddel ved navn HUMA Alkalisk “Afkalker”.

Fremgangsmåden er følgende:

 1. Start med at foretage en frimærkeprøve (se hvordan her). Brug produktet “HUMA Alkalisk “Afkalker”” i koncentreret form til formålet, for at teste hvorvidt at produktet kan anvendes koncentreret, eller om det skal blandes op. Er der tale om marmor, bør produktet dog ikke bruges ufortyndet.
 2. Skyld grundigt alle fliser og mørtelfuger. Fugerne skal være mættede af vand
 3. Lav en opblanding med “HUMA Alkalisk Afkalker”. Typisk skal der anvendes 200-500 ml pr. 10 L vand.
 4. Skrub de store overflader med en ridsefri rengøringssvamp (fx. Vileda Pur Active)
 5. Skub mørtelfugerne med hård og smal børste (fx. Blå detaljebørste fra Vikan)
 6. Skyld overfladerne grundigt med rent vand, og skrab/tør overskydende vand væk for at forhindre ny kalkdannelse

Hvor køber jeg HUMA Alkalisk “Afkalker”

HUMA Alkalisk Afkalker til kalkfjerning på marmor og andre syrefølsomme overflader
Alkalisk “Afkalker” kan købes på HUMA.dk. Webshoppen sælger også til private, og sender med GLS til pakkeshops og privatadresser.

Flere har spurgt os, om man kan købe Alkalisk Afkalker i Silvan, og om man kan købe Alkalisk Afkalker i Matas.

Svaret herpå, er desværre nej.

HUMA Alkalisk “Afkalker” er et specielprodukt, produceret for og solgt af den online rengøringsgrossit HUMA.dk.

Produktet sælges på virksomhedens online webshop, både til firmaer, men også til privatpersoner. HUMA “Alkalisk Afkalker” kan sendes til en lokal GLS pakkeshop, og er fremme på 1-2 hverdage.

Klik her for at købe HUMA Alkalisk “Afkalker”.

Et muligt alternativ til HUMA’s Alkaliske “Afkalker” kan muligvis være “Borup Rengøring til marmor/terrazzo”, som enkelte byggemarkeder fører. Vi har dog ikke selv erfaring med produktet, og kender derfor heller ikke nærmere til virkningseffekten.

Bemærk at “Borup Rengøring til marmor/terrazzo” ikke har samme beskyttende virkning som HUMA Alkalisk “Afkalker”, når det kommer til at forhindre ny kalkdannelse.

 

Tak fordi du valgte at læse denne artikel om rengøring af natursten på badeværelser. God fornøjelse med din kalkfjerning!